Idiomes

Desenvolupament dels Tallers d’escriptura creativa

Cada Taller d’escriptura s’articula al voltant de dos eixos:

  • Animació a partir de jocs-disparadors que permeten connectar amb la llengua i a l’hora  descobrir la capacitat creativa d’un mateix. A mida que evolucionen, aquestes activitats permeten una major familiarització amb la pràctica creativa i un major coneixement de la nostra potència imaginativa.
  • Activitats lideraries basades en fragments de novel·les, relats o articles sempre vinculats amb un tema de pràctica d’escriptura (construcció d’un personatge, d’un diàleg; estudi d’un punt de vista, d’un estil…).

desenvolupament

 

Els jocs-disparadors

Inspirats en el moviment de creació literària “Oulipo” (Taller de literatura potencial), aquests jocs d’escriptura intenten mantenir-ne el seu esperit i ampliar-ho amb una aplicació pedagògica tant vàlida pels nens com pels adults  que desitgen recobrar la  frescor de la seva imaginació.

Per què aquestes activitats, a part de preparar a redactar, desperten un autèntic interès o passió pel món de l’escrit i de l’escriptura, provoquen curiositat i deixen records gràcies a l’acte creatiu.

Els objectius del moviment de Oulipo responen a aquestes característiques ja que es tracten sobretot d’una sèrie de jocs realitzats entre poetes i escriptors que s’ho passen bé escrivint plegats. Són jocs basats en l’imaginari, la llengua, la lectura, també en les normes de la llengua, un va i ve entre l’escrit i la lectura.

Aquestes activitats proposades contenen múltiples solucions la qual cosa significa que qualsevol resolució, encara que sigui tímida, és vàlida. D’aquesta manera, s’aconsegueix resultats molt rics –cadascú explica la seva solució-  i sense cap esperit de competició.

Hem de considerar les consignes com unes provocacions, o sigui com uns disparadors d’energia creativa.

Les activitats literàries són de varius tipus:

Lectura dels textos escrits per membres del taller, comentaris i crítiques del grup,  treballs sobre una temàtica  sorgida en el transcurs del debat.

Treball sobre un fragment de relat o novel·la de un(a) escriptor(a) contemporània.  (Personatges, situacions, diàlegs…)

Generalment, cada sessió de taller acaba per l’escriptura personal d’un text.

La millor avaluació del nostres treballs, es la resposta a la nostra interrogació: Ha quedat como ho tenia pensat?

Aquests Tallers estan organitzats de tal forma que es puguin adaptar a las característiques de col·lectivitats amb problemàtiques físiques, psicològiques  o socials.

D’altra banda, el Taller implica la reunió de persones al voltant d’una mateixa taula: la multiplicació de l’energia permet alliberar-nos por un moment de la pressió de les preocupacions quotidianes per deixar fluir la nostra capacitat creativa.

Així, mica en mica, el Taller s’està teixint a si mateix i a la seva escriptura per a plasmar un diari privat i comú el contingut del qual serà imprevisible.


Com s’organitzen els tallers?

Que es tractin de tallers setmanals o monogràfics, seguim un mateix esquema:

  • Les persones que porten un escrit per ser comentat entre tots, ho llegeixen.
  • Es dedica un temps important per debatre sobre els textos presentats.
  • Tot seguit, i amb el suport de textos d’autors, comentem un tema d’escriptura.
  • Desprès de la lectura, passem a l’aplicació.
  • Aquestes activitats procuren aplicar el tema tractat mitjança jocs d’escriptura o redaccions de relats curts, o la “manipulació” de relats existents.

Qui pot participar als tallers de Textual?

Formem grups de joves d’edats diferents:

  • Joves de 14 a 16-17 anys.
  • Joves de 17-18 a 25 anys

i grups d’adults segons nivell

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *